روشهای مختلفی برای جوشکاری فلزات مورد استفاده قرار میگیرد که هرکدام مزیتها و معایبی دارند که شناخت انواع جوش فلزات میتواند اتنخاب بهترین روش جوشکاری برای نیاز خاص و کاربری شما را راحتتر کند. بسته به فلزی مورد استفاده و همچنین کاربرد آن، باید روش مناسب را انتخاب کرد. در برخی از کاربریها از جوشکاری برای پر کردن فضای خالی، یا پر کردن ترکهای قطعات استفاده میشود. در برخی از شرایط جوشکاری باید با کمترین میزان حرارت ورودی به قطعه صورت پذیرد. برای هرکدام از این موارد باید روش درست را اتخاذ کرد. برخی از قطعات را نمیتوان با انواع جوشکاریهای صنعتی جوش داد و باید تنها از روش خاصی برای جوشکاری آنها استفاده کرد. این امر میتواند به دلایل مختلفی مانند، ضریب هدایت حرارتی، نطقه ذوب، ابعاد و ضخامت و … بستگی داشته باشد. برای مثال برای جوشکاری فلزی مانند آلومینیم که دمای ذوب آن پایین است، باید فرآیند جوشکاری را در چند مرحله انجام داد تا میزان حرارت ورودی به قطعه کاهش یابد. آلومینیم دارای هدایت حرارتی بالایی است و به سرعت تمامی قطعه کار در فرآیند جوشکاری داغ میشود. اگر میزان حرارت ورودی بالا باشد، امکان ذوب فلز پایه زیاد است. جوشکاری به دو دسته کلی ذوبی و غیرذوبی تقسیم میشود که هر کدام از این دو دسته خود، زیردسته هایی دارا هستند.
۱- جوشکاری ذوبی: جوشکاری ذوبی از رایجترین انواع روشهای جوشکاری است. در جوشکاری به روش ذوبی دو فلز به وسیله مذاب حاصل از فلز پر کننده پس از سرد شدن به هم متصل میشوند. انواع مختلف جوشکاری ذوبی عبارتند از:

۱-۱- جوشکاری قوسی: در این روش برای ایجاد حرارت از قوس الکتریکی استفاده میشود. برای این کار باید از یک منبع تغذیه مستقیم یا متناوب برای ایجاد قوس بین قطعهی موردنظر و الکترود استفاده کرد. الکترود به کار رفته در این نوع جوش میتواند مصرف شدنی یا مصرف نشدنی باشد. از انواع مختلف جوشکاری قوسی میتوان به جوش قوسی با الکترود دستی روکشدار، جوشکاری قوس کربنی جوشکاری با الکترود تنگستن و گاز محافظ، جوشکاری قوس پلاسما، جوشکاری قوس زیرپودری، جوش قوس توپودری و … اشاره کرد.
۱-۲- جوشکاری لیزری: جوشکاری لیزری روشی از جوشکاری است که برای اتصال دو قطعه فلزی به هم از لیزر استفاده میشود. جوشکاری با استفاده از لیزر انواع مختلفی دارد که بر اساس نوع لیزر و نوع جوشکاری به دستههای مختلف تقسیم میشود. از روشهای مختلف جوشکاری لیزری میتوان به روشهای جوشکاری لیزر فیبری یا الیافی، جوشکاری لیزر پالسی و موج پیوسته و … اشاره کرد. در این انواع از روشهای جوشکاری پرتو لیزر درواقع پرتوهای خورشید هستند که با استفاده از لنزهای مخصوص، متمرکز شدهاند و انرژی بالایی دارند. این انرژی بالا میتواند فلزات را ذوب کند، به همین دلیل است که از آن برای برشکاری و جوشکاری استفاده میکنند.
۱-۳- وشکاری اکسی گاز: جوشکاری اکسی گاز با نام جوشکاری با شعله نیز خوانده میشود. در این روش جوشکاری گاز اکسیژن با یک گاز دما بالا مخلوط شده و شعلهای با دمای بالا ایجاد میکند که توانایی ذوب فلزات را دارد که از این خاصیت میتوان برای جوشکاری استفاده کرد. در این روش از انواع جوشکاری اگر برای ایجاد دمای بالای شعله از گاز استیلن استفاده شود، گاز استیلن در بین همه گازها، بیشترین درجه حرارت شعله را ایجاد میکند. در این روش گاز استیلن با نسبت مناسب وارد محفظه اختلاط مشعل شده و پس از مخلوط شدن، با احتراق از سر نازل خارج میشود، سپس با ذوب کردن قطعات فلزی و سیم جوش قطعات را به هم وصل میکند.
۱-۴- جوشکاری الکترونی: جوشکاری الکترونی به نوعی از جوشکاری ذوبی گفته میشود که در آن فرایند جوش دادن به وسیله پرتوهای الکترونی انجام میشود. الکترون ذرات زیر اتمی دارای بار منفی هستند که با شتاب دادن آنها، انرژی مورد نیاز جوشکاری به دست میآید. پرتو الکترونی پرقدرت به قطعات فلزی تابیده شده و موجب شدن آنها میشود که میتواند در محیط خلأ صورت گیرد که جوشکاری در محیط خلأ کیفیت بالاتری دارد. جوش دادن مقاطع ضخیم تنها با یک فاز، تمرکز بالا و پراکندگی پایین، آلودگی کم، منطقه تأثیر کوچک و امکان جوشکاری فلزات غیرهمجنس از مزایای این روش جوشکاری هستند.
۲- جوشکاری غیر ذوبی: در روش غیر ذوبی نیز دو فلز به وسیله فشار مکانیکی با کم شدن فاصله بین اتمها در محل تماس دو قطعه به هم متصل میشوند. انواع مختلف جوشکاری غیر ذوبی عبارتند از:

۲-۱- جوشکاری مقاومتی: جوشکاری مقاومتی الکتریکی روشی از جوشکاری غیرذوبی است که در آن گرما توسط جریان الکتریسیته به صورت موضعی به واسطه وجود مقاومت در مواد جوش ایجاد شده و در اثر فشار اتصال انجام میشود. در جوشکاری مقاومتی مدت زمان مورد نیاز برقرار بودن جریان الکتریسیته برای اتصال قطعات به هم به عواملی مانند جنس و ضخامت قطعات، شدن جریان عبوری، شکل سطح مقطع الکترودها بستگی دارد.
۲-۲- جوشکاری اصطکاکی: جوشکاری اصطکاکی نیز یکی از انواع جوشکاری غیر ذوبی است که از آن برای اتصال فلزات و ترموپلاستیکها استفاده میشود. در این روش برای ایجاد پیوند و در نهایت جوش بین قطعات مذاب تشکیل نمیشود و گرمای حاصل از اصطکاک دو قطعه به دست میآید. در این روش از انواع جوشکاری دو قطعه در کنار هم قرار گرفته که یکی از آنها ثابت بوده و دیگری متحرک است. در تماس اصطکاکی دو قطعه گرما حاصل میشود که در نهایت موجب خمیری شدن قطعات شده که با اعمال فشار پیوند با هم ادغام شده و جوش شکل میگیرد.
۲-۳- جوشکاری انفجاری: جوشکاری انفجاری یک فرایند اتصال در فاز جامد یا در واقع یکی از انواع جوشکاری غیر ذوبی است که در آن از موج انفجار برای اتصال دو قطعه فلزی به هم استفاده میشود. در این روش از هیچ واسطه و حرارت خارجی استفاده نمیشود و در نهایت این نیروی انفجاری است که یک پیوند فلزی با اشتراک الکترونی بین دو عنصر فلزی ایجاد میکند و در آن عمل نفوذ اتفاق نمیافتد.در فرایند جوشکاری انفجاری؛ تحت ضربهای مایل و با سرعت بالا، اتصال انجام میشود. به این ترتیب که انفجار باعث میشود تا یک موج ضربهای مایل در فصل مشترک قطعات ایجاد شود که همین امر موجب میشود فلز جامد به صورت سیال رفتار کند. بر اثر ضربه، قشر جهندهای از ذرات فلز با سرعت زیاد در سطح دو فلز تشکل میشود که به آن جت فلز گفته میشود و باعث تمیز شدن سطح دو صفحه از اکسید و مواد خارجی شده و بر اثر فشار حاصل از انفجار، عمل اتصال انجام میگیرد.
۲-۴- جوشکاری فراصوتی: جوشکاری فراصوتی یکی از انواع جوشکاری حالت جامد یا غیر ذوبی است که در آن با استفاده از امواج صوتی فرکانس بالا باعث تولید گرما شده که به سبب لرزش، ساییده شدن و اصطکاک قطعات به وجود آمده است، جوش و اتصال را پدید میآورد. به طور کلی فرایند جوشکاری فراصوتی به این صورت است که در آن سطح قطعات تمیز شده، آنها را با استفاده از امواج فراصوت گرم کرده، سپس فشرده سازی کرده، در نهایت با امتزاج بین مولکولی و ایجاد جوش، قطعات را سرد میکنند. این روش جوشکاری نه تنها برای فلزات، برای دیگر مواد مانند سرامیک، پلیمر و کامپوزیت نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
۲-۵- جوشکاری نورد انباشتی: جوشکاری نورد انباشتی هم از دیگر انواع جوشکاری فاز جامد با غیر ذوبی است که در واقع یک روش تغییر شکل پلاستیک شدید است. این روش از جوشکاری برای تولید ورقهایی از جنس مس، تیتانیم و … در حالت سرد استفاده میشود. فرایند اجرای این انواع جوشکاری به این صورت است که ابتدا، دو یا چند ورق تمیز شده تا سطوح آنها از چربی و آلودگی پاک شود، سپس ورقها روی هم قرار میگیرند که برای حرکت کردن آنها در امتداد هم از جوش نقطهای بهره گرفته میشود. سپس قطعات از بین رولهای عظیم عبور داده میشوند که دقیقاً همان فرایند نورد است که باعث به هم چسبیدن قطعات به هم و تولید یک قطعه با ضخامت کمتر و طول بیشتر میشود.